AKTUALITY

Aktuální informace k dění okolo koronaviru

Vážení klienti, chtěli bychom touto cestou v krátkosti informovat o opatřeních, která jsme přijali v návaznosti na situaci vztahující se okolo koronaviru/nemoci COVID-19. Naše kancelář na Praze 6 je kvůli bezpečnosti nás všech do odvolání uzavřena. Všichni naši makléři a kolegové přes právo a finance jsou vám k dispozici online. Neváhejte nás kontaktovat pomocí telefonické nebo e-mailové komunikace.  Vltavská Estate

Pozor na pořízení ateliéru za účelem bydlení

V současné době mnoho lidí při hledání nemovitostí narazí na takzvané ateliéry. Ateliér svým vybavením i standardem odpovídá bytu, ale z několika důvodů, jej dle stavebního úřadu nelze zkolaudovat jako byt. Nejčastějším důvodem, proč není jednotka zkolaudována jako bytová, je přílišná hlučnost nebo nedostatečné osvětlení (nedostatek denního světla). Přesto už více než rok je možné některé ateliéry předělat na bytové jednotky. Jedná se o bytové jednotky, které dříve nesplňovaly požadavek proslunění. Ateliér většinou zaujme lidi, kteří shání menší prostory pro bydlení. Jelikož jsou oficiálně nabízeny jako nebytové prostory, je i jejich cena o proti bytům zajímavější. Nevýhody pořízení ateliéru. Jednou…

Co je Home Staging a proč je pro rychlý prodej nemovitosti důležitý

Home Staging je příprava nemovitosti k prodeji nebo pronájmu. Jeho cílem je vyzdvihnout klady nemovitosti a zviditelnit ji mezi ostatními, aby byla atraktivní pro co největší počet zájemců a urychlil se tak její prodej.  Klient set tím vyhne pozdějšímu snižování ceny a počáteční investice se tak zúročí. Cena Home Staging bývá zpravidla nižší, než první snížení ceny nemovitosti. Home Staging neznamená dekorování nemovitosti a ani schovávání nedostatků za dekorace, ale zahrnuje takové úpravy interiéru, které pomohou odhalit maximální potenciál daného prostoru. Cílem je, aby interiér působil čistě a vzdušně a v očích zájemce se stal ideálním místem pro život. Mějme na paměti, že mnoho lidí…

V Praze roste počet nových bytů

V hlavním městě Praze se za posledních 12 měsíců výrazně zvýšil počet  staveb určené k bydlení. Zahájení realizace projektů téměř pěti tisích bytů v bytových domech, je podle vedení města díky zrychlenéní projednávání změn územníhoplánu. Podle představitelů magistrátu se díky opatřením a lepší koordinaci stavebních úřadů jednotlivých městských částech, lze očékávat v letošním roce nárůst zahájení výstavby až na počet šesti tisíc bytových jednotek. Podle ČSÚ je však patrné, že  výstavba jednotlivých projektů je nevyrovnaná a soustředuje se do severovýchodní části metropole. Václav Milec - jednatel společnosti

Podmínka odbornosti

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo v ČR ke konci loňského roku 14 602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti. Neoficiální odhady počítají až s 25 000 realitních zprostředkovatelů. Podle dat Evropské rady realitních profesí připadalo v roce 2016 na jednoho makléře 727 obyvatel. V Německu, které je v tomto žebříčku na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší. Realitní makléř bude dle nové legislativy muset být absolventem vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví, vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. V případě, že zájemce o provozování realitní…

REALITNÍ ZPRAVODAJ

Rekonstruovaný byt se bude lépe pronajímat

on 25.4.2024 at 17:39

Jestliže hodláte kupovat, nebo jste již koupili, starší byt, který chcete pronajímat, zamyslete se nad tím, jak jej upravit. Každý starší byt je alespoň minimálně „vybydlený“. Stejné to je, pokud byt pronajímáte delší dobu a nájemník se odstěhoval. Zcela jistě je třeba prázdný byt vymalovat, stáhnout staré koberce, vyčistit podlahy, a zajistit celkový úklid. Teprve potom je možné pozvat na prohlídku nové zájemce o pronájem. Jiné to ovšem je, pokud byt je zastaralý natolik, že potřebuje rekonstrukci.

Jak probíhá zastavení nemovitosti při čerpání hypotéky

on 22.4.2024 at 19:16

Již jsme v minulých článcích probírali, jakou nemovitostí lze ručit za hypotéku, tedy ji „zastavit bance“. Většinou je to nemovitost, kterou kupujeme, a pokud nestačí, ručí se ještě nemovitostí další osoby. Tento proces má však také jasný průběh, a to od jednání v bance po zapsání zástavy do katastru nemovitostí.

Pokles cen starších bytů se zastavil

on 19.4.2024 at 8:11

Příznivá prognóza vývoje trhu bydlení v České republice vychází z očekávání, které jsme definovali začátkem letošního roku. Co nás zaskočilo v únorových datech je právě jeden z parametrů, který je klíčový, a to jsou ceny nemovitostí. Ceny, za které se inzerují byty a kde měříme dlouhodobě měsíční vývoj, vzrostly v únoru meziměsíčně o 1,6 %.

Mohou vlastníci domu odpojit neplatiči teplo a elektřinu?

on 18.4.2024 at 20:55

Neplacení za dodávky elektrické energie je nejčastějším důvodem, proč může dojít k jejímu odpojení. Každý byt má svůj elektroměr, a tak ale neplacení elektřiny je vždy záležitostí příslušného vlastníka bytu, nebo jeho nájemce. Co však s tím, když vlastník bytu nebo člen bytového družstva neplatí ani ostatní zálohy, za dodávky tepla, vody a energií pro společné prostory?

Co vše je zapotřebí, když chcete udělat ze dvou bytů jeden

on 16.4.2024 at 12:22

Máte malý byt v oblíbené lokalitě, a tak i když potřebujete větší, nechce se vám stěhovat. Obliba lokality, dostupnost služeb, obchodů i zábavy může být natolik důležitá, že nakonec leckdo zůstane v malém, než by změnil prostředí. Nicméně může se naskytnout nečekaná výhra – volný vedlejší byt.

EKONOMICKÉ NOVINY

Únor potvrdil sestupný trend úrokových sazeb

on 24.3.2024 at 10:18

Během února pokračoval relativně strmý pokles nabídkových úrokových sazeb, který jsme zaznamenali už zkraje roku. Česká národní banka začátkem února snížila dvoutýdenní reposazbu už na 6,25 %, což znamenalo další zásadní impuls ke zlevňování. K dalšímu snížení sazeb ze strany ČNB došlo 20. března 2024.

Centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu beze změn. Jak to ovlivní hypotéky?

on 21.12.2022 at 17:37

Rada České národní banky (ČNB) dnes na svém letošním posledním zasedání ponechala základní úrokové sazby beze změn. Dvoutýdenní repo sazba tak už od 22. června zůstává na sedmi procentech. Je tak na nejvyšší úrovni od roku 1999. Lombardní sazba, která určuje, za kolik si komerční banky mohou u centrální banky půjčit peníze oproti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, od níž se odvíjí úročení vkladů komerčních bank u centrální banky, zůstala na šesti procentech.

Hypotéky se v lednu posunuly blíž k 5 procentům. Co se sazbami udělá zítra ČNB?

on 2.2.2022 at 17:28

Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla v lednu o dalších 26 bazických bodů, jak vyplývá z aktuálních dat společnosti Golem Finance. Zatímco v prosinci banky nabízely hypotéky v průměru se sazbou 4,15 %. V lednu hodnota titulního indexu Gofi 70 již vystoupala na 4,41 %.

Modrá pyramida překonala Lišku a v září se vyhoupla na pozici jedničky

on 19.10.2021 at 7:38

Stavební spořitelny v září sjednaly 32 011 ks nových smluv. To je o 36,9 procenta více než loni ve stejnou dobu. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 21,6 mld. Kč, což je méně než polovina cílových částek sjednaných v srpnu, ale meziročně tento ukazatel vzrostl o 23,4 %.

Stavebnímu spoření se opět daří

on 28.7.2021 at 21:22

Když se v březnu loňského roku zastavila kola ekonomického růstu, nikdo nevěděl, jakým směrem půjde vývoj stavebního spoření. Na podzim již bylo jasné, že se mu opět daří. Rostly počty uzavřených smluv i čerpání úvěrů.